Monday, October 25, 2010

Malam KontroVersi

Hai...apa kareba sume org?? rakyat tenggiling malu2 kucing apa kareba?? sume sihat kn...jantung sihat?? hati sihat?? mata sihat?? sume anggota sihat ler hendaknyer yer...k..miss dila nk wat kontroversi ckit..xkn korg jer yg nk wat kontroversi kn..miss dila nk wat gak...biasalah..i kn ratu kontroversi berpencen...hehe

ok..apa kes malam kontroversi ni?? well, sbnarnya ia xda kna mngena ngan miss dila pun..yela..malam kejadian tu miss dila dok dlm bilik tgh lyan asgmnt so dunno la blakunya kontroversi yg bisa menggegarkan fakulti sendirik...nk tau kesahnyer meh bca kat bwh ni

as i said bnda ni xda kena mngena ngan miss dila...mula2 la...but skang da jdik kena- mengena ngan miss dila coz ia bkn sja melibatkan perasaan sbg seorg pelajar tp jugak pling penting perasaan as a Muslim

kes ni blaku d sebuah hotel d area BP ni...mereka yg tlibat tntulah mereka2 yg dkenali ley miss dila..xplu sebut nama yer..t diorg lak yg femes kat cni..so let introduce them as miss dila fren jer k

mlm ni sbnarnya dianjurkan ley bdk2 ITC tuk student2 taun akhir...miss dila n the batch la tu...miss dila xjoin coz rsanya xda keperluan tuk miss dila dtg c2...n lgik ada sebab musabab peribadi yg wat miss dila rsa 'xyah la join mjlis tu...'

then, d mjlis yg gelemerous giler tu blku insident2 yg xsepatutnya...spt cth, pelajar melayu + Islam + seorg pompuan bpkaian yg xseptutnya...yer..mereka2 bpkaian yg ley dktakan xcukup kain..nmpaknya mereka menyahut seruan kerajaan Malysia supaya berjimat cermat sehingga kain pun kne singkat2 smpe nmpak paha gebu tu krna alasan nk berJimat Cermat...ikot seruan kerajaan kn...

insident ni ptut jdik pengajaran yer..bkn kpd mereka2 yg melakukan jer tp mereka2 yg menganjurkan n tlibat sma...jgn kata sume da besar da ley pk ada otak bagai ley wat sesuka ati jer...igtlah bhwasanya setiap langkah dan plihan yg kita wat d dunia akan mndapat balasan d akhirat...kmu kn org Islam so msti tau konsep yg ini

lom abis citer mlm kontroversi...esknyer citer meletus d FB...ley krna miss dila da deactivate acc FB so lmbt ler citernyer smpe ke tlinga ni...tp pling 'menakjubkan' kesah mamat ni...

dia xjoin mjlis tu tp ley kta org2 yg ada dlm mjlis tu hntu...pergh..ayat pedas bro...klu pon nk ngata2 o ngumpat2 agak2 la...sume da dewasa kn..nk menegur pun gnalah ngan cara yg bhemah ckit...lu ada ilmu..ada akal...ada pelajaran..so ni la msanya mnfaatkan segalanya...jgn tau nk label org sesuka ati lu jer...igt ckit..kita ni bkn bgus benar pun kn...ada cacat celanya

 sbg seorg Islam ley x miss dila ktakan yg miss dila sedikit kecewa ngan certain people...yer..sy xsebaik kmu..sy xsbgus kmu...tp plukah berbuat demikian tuk meraih perhatian ramai??

mmg mereka yg btudung lbuh tu xsemestinya bgus..xsmestinya baik...tp sekurang-kurangnya mereka yg btudung lbuh tu lebh baik dr diri kita yg pakai bju spt telanjang hendaknya...pkai tudung dgn senggul spt bonggol unta..igt lah bhwa ciri2 inilah yg bkl mnjdi kayu bakar api neraka...

so apa lgik..renung2kan n selamat beramal...;)

khidmat ingatan ikhlas dr miss dila.....yg baik tu dr Allah SWT dan yg buruk itu miss dila jugak

7 Comments:

  1. cahaya_cerdas_pemberianku said...
    thanks alot my frenz..as i said ....i also in there..but something in my hearth very closely to more nothing..coz..i know what at event..nak kate lebih org kate aq nie pun same....tetapi yg aq boleh ckp terima kasih dilla..atas peringatan tersebut....aq..kini lebih berhati-hati memilih even..dtg cuma skdr untuk bertemu dgn member sekelas yang bersusah payah bersama..tetapi....it's ok..aq berfikir positif...thanks alot...
    miss dila said...
    kita mnsia xdpt lari dr melakukan kesilapan..tp plu diigt kesilapan yg berulang akn mnjadi kesalahan..dan keslahan sukar hndak dimaafkan...
    igt la..sblm melangkah ke arh sesuatu pk baik bruknya..jgn hya mngikut kata2 dr org lain kita pon tpengaruh..hati kne kuat coz apa yg kita mhukan bkan event d dunia tp event d akhirat kn...
    aq hya pndai nshat sbb d msa akn dtg mna thu Allah SWT mnguji aq pula..
    cahaya_cerdas_pemberianku said...
    tapikan dila..setelah aq berbincang dengan ibu dan ayah aku.dan somebody..aq dah mula tertanya.....pe yang diperkatakan oleh ayah aq, aq menjadi terfikir...kemana hilangnya sahabat yang lain untuk membantu sahabat kita ini......bila aq dekati mereka...dengar sesi luahan mereka...kita remaja...kita juga same isihati dengan mereka..cuma beza..kite sedar awal..bukan lah aq nak kate aq nie baik..tak.....betul kata ayah aq....peluang bile berkawan dengan mereka...kite akan tau isi hati mereka....ya..memang aq pergi event tu...dan aq tak menyesal kerana aq belajar sesuatu....memang aq silap ke event tu..tetapi aq memperolehi sesuatu pelajaran yang berguna..selepas perkara ini, kita boleh lihat, kesalahan besar menjadi kan semua orang bangkit.semua orang buka mata...tetapi sebelum ini..tiada siapa yang mahu bangkit..baru ade yang nak memeprthnkan agama..baru ade yang nak terasa..kerana hal ini...Allah itu mengetahui apa yang Dia lakukan untuk membuka mata khalifah atas semua yang berlaku ini....tidak lah kita duduk diam sahaja kan....i'm alright???just perkongsian..dan isi hati ku yang aq rase ini peluang aku memperlajari sesuatu dan memperbaiki kelemahan ku..apa2 pun thanks alot.....
    miss dila said...
    xda siapa yg thu isi hati seseorg itu melainkan Allah SWT..dan spt yg ko ktakan kita xknl seseorg itu dgn hya mlihat pwtakannya..tp benarkah apa yg dluahkan sma ngan apa yg drsakan? Allahuaalam..xbaik berprasangka bruk kn..aq pon bkn baik sgt..kejam lgik adalah...
    tp tuk event ni napa slps kjdian bru ada mta yg nk tbuka? slma ni napa xda siapa yg nk mmbuka mta mereka? napa nk buka bla mna pkra da blku? dan diam itu xbeerti kita mmbiarkan...msh byk yg plu dketahui dan dpelajari sblm berani mmbetulkan kslpan org lain..nnti dkata hendak mngajar org tu berjln lurus sedg diri sendri bjlan bengkok kn...smga Allah swt mmbuka mata kita utk pkra2 yg ptut djauhi..InsyaAllah
    cahaya_cerdas_pemberianku said...
    yuo
    that's right.....bile mcm nie..semua bke mate..sedangkan kite nie terlupa...apa sebenrnye yg berlaku adalah silap kita jugak....aq ade terbace diare imam muda..die sanggup pakai jeans bukan sebab suka2 tp nak merasa ape sebnrnye remaja inginkan..dekati mereka...mcm kite...evn kite berubah..kite terus kekalkan hbgn gan mereka....
    Itulah kuasa Allah...Dia merancang segalanya....bak kate along "everything happen have a good resons"..wahahaha..stil berpegang pd kate2 tu....masyukkk...
    miss dila said...
    btul tu..tp adat mnusia..bkn nk melentur buluh dr rebungnya..tp lebh suka memegang sudah terhantuk bru nk terngadah...
    klu diorg pertegaskan ttg adat kesopanan dan kesusilaan xkn jdik bnda cmni kn...
    apa2 pun kmbli mngenang rukun negara yg ke5 tu...
    n as our along suka ckp...setiap kejadian psti ada hikmah dsebaliknya..
    smga kita lbh insaf dgn kjdian ini kn..
    cahaya_cerdas_pemberianku said...
    This comment has been removed by the author.

Post a Comment



 

Saat bulan & bintang tersenyum Copyright © 2010 Designed by RindaAuthor MissDielaSunan :)