Thursday, December 29, 2011

Jangan tutup mata

mata gunanya untuk melihat..e2 yg kita tau dan e2 yg kita pelajari sjak berzaman dulu..spa yg xkta slah tu mmg alien planet Nameck la..

kita tahu gunanya..tp xpnah gunakan dgn btul...

cthnya...

dlm kejadian gempa bumi..tsunami...kita lihat apa??

mayat bergelimpangan...rumah musnah...hrta bnda hancur...

yg kita xlihat apa??

peringatan Allah SWT d sebalik musibah tersebut...

hari ni kita menangis sebab rumah musnah..kehilangan org yang tersayang...harta bnda hancru..kne crik semula la nmpaknya..miss dila pon klu kjdian sma blaku ntah dpt hdapi o x..hurm..

tp kan..kita xmenangis plak bla nmpak anak2 selamba kodok kuar masuk uma xtutup aurat...xsedih plak bla anak2 bcmpur gaul ngan bukan muhrim...npa?? smpai akhirnya Allah SWT nk bukak mata kita ngan bagi musibah..e2 pon kita xsedar diri lagik...hebat kan kita...

so jgn tutup mata kita..bukak seluasnya..bila anak xikut syariat agama pukul..marah dan ajari mereka...

akhir kalam..berkhidmatlah untuk agama..sekian............

Tuesday, December 20, 2011

Masalah...masalah..xhabis2

mownink people..how r u?? semoga sntiasa ceria yer...

lma gak xmghupdate blog ni kan...da penuh ngan habuk2 lama..aihhh..malas nau nk mmbersihkannya...gila malas miss dila ni..

minggu ni bz ngan projek..projek lma yg baru nk siapkan bila sv fakulti email n gtau dia akn dtg smggu lagik..gulp..telan liur..mata da berpinar2...biar betol??

yela..betul la..n dlm smggu tu kena siapkan full repot praktikal n skaligus the system oso...aduhh..pening2..mna sempatkan..alamat xtido la jawabnyer miss dila ni..(tapi tido jgak...tipu la klu xtido wlau sekjap..)

abis tu..prob lain plak yg timbul..aduhahaiii...kali ni melibatkan jbtan kerajaan..which jbtan miss dila xmo la ckap..let the secret lie between me n frens jer...
bengang pya psl sume ayt aduan jadik tunggang langgang..ah..yg pntg dia fhm kan..n syukur..aduan diterima esk ari...nsib baek..klu x..mo nyer miss dila anta aduan kali ke2...kah2

ni masalah diri sndri jer...jgn libatkn diri ngan msalah lain plak..i just can be the pengkritik from jaoh jer...isu2 psl org melayu yg masih mengaku Islam but kawin ngan org sejenis tu miss dila hnya mampu kata...bawak2lah bertaubat..jgan hnya ngaku sbg Islam jer tp cara hidup bukan cara Islam...

n isu psl bdk2 terpelajar mnjadik sedikit kurang ajar krna bntahan akta dimansuh xmo la komen banyak2..just nk gtau...kita ni walau xsuka org tu org ni stil kena igt apa yg dia pnah bagi kat kita..apa jasa dia kat kita..jgn asik nk ikot kpla sndrik jer..umor baru setaun jagung but ada hati nk lawan org2 besar..adehh..kes xcermin diri langsung....

apa2 pon..salam muhibbah...salam kasih sayang dr miss dila..teruskan keimanan mu (jgn iman dmulut jer)..tp jgn teruskan kekurangan ajaran mu..xlma lagik nk ajr bdk2 plak kan....hehehe

Tuesday, December 13, 2011

Padan muka aku!

padan muka..hish..sapa suh suka tangguh keja?? kan da dapat akibatnya...

keja senang da jadik susah..xtau nk mula dr mna coz all things got mess up..kepala pun da pening2 lalat...dunno..dunno..dont ask meeeeeeeeeeee

sistem xsiap but tggal ckit je la lagik..repot ntah apa2..akhir t men kopi n paste jugak..alahaiiiii

apa2 pon gud luck miss dila..gud luck2........................

Wednesday, December 7, 2011

Hentikan ketaksuban anda

okay..pepagi ni meh citer psl k-pop..bukan psl penyanyi2 tu tp psl kipas-susah-mati (hard die fans) k-pop...miss dila xkesa psl yg non-muslim but for the muslim..pls2..hentikan ketaksuban anda

 kes2 d blog sini..(baca komen2 si kipas-susah-mati k-pop ni)

jgn bca apa yg dtulis ley si penulis..dia menulis dlm keadaan xsedar diri kot..xmencermin diri sebelum memandai nk mengutuk org lain...

but for those fans..miss dila pon minat k-pop..ari2 klu ley layan lagu k-pop..tp xla smpai nk mghabiskan duit semata nk g konserto..nk membalas entry2 melampau k-pop hatters ni..xda msa wei..bca buku lagik baik tau..ada gak pekdahnyer...jgn terlalu mengaagungkan bintang2 k-pop ni..diorg manusia biasa jer..xda apa..klu Allah SWT menarik kmbali apa yg diberi kpd mereka..tentu mereka xwjud lagik dlm dunia k-pop..n lagik..k-pop xkan menyelamatkan kita d akhirat kelak...

bg sesapa yg akan marah miss dila n say like this...
'k-pop xda kena-mengena ngan akhirat'...
bertaubatlah cepat2 yer..spa kata k-pop xda kena mngena ngan akhirat kita?? eh ada...klu dtya d akhirat t..'apa yg kamu buat pd wktu maghrib 8hb dis 2011 sehingga melewatkan wktu solat maghrib?' jawapan kamu, 'layan lagu k-pop'..hah, kan ada kena mengena tu...

lagik satu yg miss dila pelik ni..napa agaknya bdk2 yg tulis2 entry xsuka k-pop ni tulis entry tsebut..adakah untuk menarik perhatian2 umum?? o sja2 wat xda keja?? o nk bgtau satu dunia yg diorg xkesa psl k-pop??..hurm....

miss dila bukan apa...bukan nk menunjuk baik o watever la..klu bca entry2 sbelum ni miss dila ada gak post psl k-pop...siap ada vid..but tuk minat sesuatu tu berpada-pada lah yer...ianya hanya bersifat sementara...ianya hnya sebahagian drp perkara2 lagha...

p/s minho xbodoh..spa kta mcm tu mmg nak kena flying-kick dr miss dila...ngehehehe

Tuesday, December 6, 2011

Buktikan cinta

agak lama tidak menjiwang kan..hurm..da lma erk?? xigt la...since when?? huh..xmo2 igt..perkara yg da berlalu biarkan berlalu..doakan dia bahgia dan doakan diri kita temui insan lebih baik dr dia..hehehe

cinta e2 buta...spa setuju sila angkat tangan kanan anda....hahaha..pernyataan ni salah bebenor..cinta xda mata mcam mna dia ley jdik buta?? betul x?? manusia yag biasanya membutakan mata kerna cinta..e2 yg benar...

miss dila bukanlah pakar cinta..bukan jugak kaunselor cinta bertauliah..cuma seorang yg xda pengalaman dlm cinta ni..ngehehe..

sila jgn slh fhm jika anda membaca entry ni...bukan nk bgitau tips2 cinta but just perkongsian biasa tentang cinta..ilham adalah gabungan cerita2 ringkas drpd kawan2 yg bermasalah cinta dan pemerhatian sendiri ke atas drama2 korea yg kerap mengalirkan airmata..huhu

then...let's begin...


cinta..apa itu?? kalau da tau maksudnya brulah ley bercinta..kalu xtau..hah..p menuntut ilmu lagik...xkira tua o muda psti akan rsai kemanisan, kepahitan, kepayauan dan kemasaman cinta ni..apa gredient cinta? secubit keikhlasan, tambah sesudu senyuman, plus secawan kepercayaan...jgn lupa kasih sayang sebagai penambah perisa...kah2..da dapat??

masa tuk buktikan cinta e2 cinta tulus ikhlas dr hati o sekadar lempias nafsu semata (perhatian : ni bukan diskriminasi gender kay)

1) c dia ikhlas o xikhlas? cra nk tau...bkan melalui telefon yg berpanjangan sepanjang malam sehingga kamu mengganggu tidur org lain dgn ketawa mengekek kamu..dgn suara2 gedik kamu yg sengaja dilentok-lentokkan..bukan yer...

jika dia ikhlas dia akan biar kamu sendirian..beri masa tuk kamu meraih cinta Ilahi...membataskan pergaulan dgn kamu..bukan setakat xjumpa..telefon pon xperlu apa lgik sms...ngeh..bolehkah kamu buat begini?

2) tidak mencuri hak wali kamu...kalau cinta dia xkan minta kamu kawin d sempadan siam..xkan larikan kamu dr wali dan kawin sembunyi2..igt..restu kedua org tua tu penting..kol kamu tnpa pengetahuan wali kamu pon dikira sbg mencurik hak wali kamu tahu...so stop the calling2 part...

3) menghormati maruah kamu...xkira laki o pompuan maruah harus djaga...kalau laki ajak jumpa maknanya dia xhormat maruah kamu kerna dia menjerumuskan kamu ke arah fitnah..begitu jugak kalau pompuan ajak laki jumpa dia...sma jer spesis ni...



4) cinta + kepercayaan...kalau dia mencintai dia mesti percaya..dia elakkan berjumpa dan percaya kamu juga bgitu...percayalah kalau dia jodoh kamu..tnpa jumpa..tnpa kol2..tnpa sms pon dia tetap akan jadik jodoh kamu..e2 rhsia Allah SWT...jadik..percaya padaNya

5) jealous?? ni lagik satu kes..penjelasan sma mcm kat atas..kalau da kawin tu xpa la gak nk jeles2 tp kalau da kawin dia siapa nk jeles2?? fikir2kan...

e2 sja yg sempat dititip dlm blog ringkas ni..kpd sesapa d luar sna yg kerap mengganggu org lain dgn kol2 manja tu pls stop it..org2 d sekeliling sebenarnya menyampah dgn tabiat gedik seperti e2..percaya la...kalu nk mggedik..gedik kat dlm blog ni hah...keh2

habis citer...jadik la manusia yg dicintai Allah SWT dan RasulNya..jgn jadik manusia yg hanya mampu mencintai cinta plsu...

Terkandas di Metro

 kesah ni da lepas tp blom sempat nak dkuarkan sbg entry..ye la miss dila masih dalam keadaan xpecaya akan mengalami kejdian seumpama ni

banjir..ni 1st tme Kajang dlanda banjir (kata kawan la yg mmg lahir kat kajang ni)..terkejut jugak..takot pon ada..bgini rupanya apabila kita dihimpit ketakutan..segala dosa dan kejahatan yg penah dlakukan terbayang...aku tak sempat taubat lagik..waaahhhh..nak nangis...

siyez takut..rsa menggeletar takut time tu.. yela tgk arus air yg deras d luar membuat fikiran melayang berfikir yg bukan2...tmbah lagik ada makcik tu tegur suh miss dila baca doa byk2...gulp...

kesahnya..banjir d Metro Kajang...ni bukti2nya

air mula masuk ke dalam bangunan..ni ground floor so xheran la air masuk ngan cepat...sume pengunjung tmasuk miss dila yg ada kat ground floor msa tu cepat2 naik ke tingkat atas...


pekerja2 mulai membzkan diri mngemas apa yg patut...msa ni mmg sgt takut coz tgk betapa manusia bertempiaran berlari seolah kiamat sudah menjelang..msa ni jgak la miss dila fikir...agaknya beginikah keadaan semasa kiamat? malah mungkin lebih dahsyat..Ya Allah....


time mbik gmbar ni la miss dila tgk makcik yg suh miss dila baca doa tu baca yasin kat belakang...mungkin ketakutan yang dialami lebih dahsyat dr miss dila kerna dia xmampu tenangkan hati..biarlah..bukankah membaca surah yasin boleh mengendurkan ketakutan kita?


ni keadaan d luar bangunan...agak kabur kerna air hujan yg lebat...habis basah baju masa mbik gmbar...terfikir..mcm mna nak balik ni??


air sungai kajang melimpah keluar...bas pon tersadai dgn penumpang terperangkap di dalamnya..jalan d depan da dtutp coz of air yang memenuhi jalan raya....


teruskan mbik gmbar...mungkin ni boleh jadik peringatan pd semua org yg masih beringatlah...hukuman dr Allah SWT xdpt kita duga...bertaubatlah sebelum terlambat...sebelum pintu taubat ditutup untuk kita..jangan menangis kerna airmata tiada harganya ketika ini..mnyesal? xda guna jika masih mengulangi kesalahan yg sma..


air mulai surut sekita pukul lima setengah petang dan pengunjung lekas2 meninggalkan kawasan bandar..balik la...asar belom disempurnakan lagik..maghrib pula semakin hmpir..solatlah sebelum kita disolatkan...

kejadian ni jugak memberi seribu satu peringatan pd miss dila

1) jangan pasang niat yg xbaik dalam hati (miss dila sebenarnya berniat nak memonteng keja..xmo balik lepas tengahari..padan muka..mmg xdapt balik pon)

2) bertaubat sebelum pintu taubat dibuka

3) bencana bukan untuk diraikan..bukan untuk digelakkan tap diambil iktibar drpadanya

4) hipokritnya manusia itu...

5) ada juga manusia yg masih riak dan takbur walau bencana kecil berlaku d depan mata...masyaAllah...

akhir kalam...taubatlah kamu sebelum pintu taubat ditutp selamanya...

Monday, December 5, 2011

Become the evil

tajuk agak creepy kan...but the truth..i want all to know the evil in our body..kah2

org yg baik tak semestinya baik..msti ada wlau sdikit kejhatan dlm diri n hatinya...bgitu jugak ngan org yg jht..dia x 100% jahat..msti ada wlau secebis kbaikan dlm diri n hatinya..n of course hanya Rasulullah SAW yg terlepas dr sifat2 kejahatan itu...

miss dila xmo la kongsi bgaimana org jahat tu ley btukar baik..hidayah itu milik Allah SWT dan hanya Dia yang berhak memberikan hidayah tersebut kpd hamba2Nya yang terpilih...miss dila nak share psl org baik yg btukar jadik jahat..punca2nya....

1) persekitaran hidup



xda manusia ni dlahirkan jadik jahat..xda..mna ada...
hidup kadang2 memaksa seseorg e2 tuk jadik kejam...ala..tgk jer citer2 dlm drama tu..suma asal baik tp jadik jahat sebab desakan hidup n sekitar mcm mna diorg membesar..

jgn igt citer dlm drama tu tipu..memangla tipu sebab lakonan semata tapi ia ada sangkut paut dgn kehidupan sebenar..klu x mcam mana direktor boleh terpikir nak citer mcm tu kan??

2) duit



duit..duit..di mana kau duit...
duit...duit..aku mahu duit...

hahaha............

masalah besa yg melanda setiap manusia..sume xcukup duit...yg kaya nk terus jadik kaya n yg miskin berangan nk jadik kaya..sebab tu kadang2 ada yg nk jadik perompak, pengedar dadah..sebab nak kaya cepat...isk2...miss dila ni pon xla kaya..tapi xpenah pon terpikir nak jadik perompak...simpan angan2 jadik billionaire tu penah la..hahaha..ngeng!


3) cinta



cinta atau dlm bhsa koreanya..sarang..ehem2...walau ia indah namun banyak duri d dalamnya...tu la sebab ramai buta sebab cinta..kah2
jgn xpecaya..ramai umat manusia zaman ni dsebabkan cinta jer ley jadik pembunuh tau..tu yg buang2 anak tu sebab cinta la..cinta yg membutakan mata dan hati mereka sehingga blakunya zina dan membawa kpada kes buang bayi..hish..xtakut ker dgn siksaan Allah SWT??

jgn hnya kata 'i lap u...u lap me' tu korang terus terjebak..jaga hati..jaga minda kita...cinta paling suci tu harus diserahkan pd Allah swt...igt tu...


Ringkasannnnn.................
ok..tu antara sebab mengapa org jadik jahat...
sbg ringkasannyerrr...actually manusia2 yg mnjadikkan punca2 d ats sbg penyebab mengapa diorg nk melakukan kejahatan bagi miss dila dalah manusia2 yg xtau nak bersyukur

merasa cukup dengan apa yg kita miliki da cukup untuk kita rasa kesyukuran itu...apa yg Allah swt beri utk kita adalah yg terbaik..
jika persekitaran kita dkelilingi dgn manusia2 yg kurang baik..maka jadikanla diri kita ni baik dan tolong ubah mereka
jika hidup ni kita kekuranga duit maka bekerjalah dgn bersungguh-sungguh..kemewahan bukan jaminan kebahagiaan
jika cinta membuat kita jadik jahat..e2 bukan cinta namanya...e2 nafsu..cinta sebenar akn memberi kekuatan..maka bercintalah d landasan yg betulllll...

salam hormat tuk semua...........;)

Wednesday, November 30, 2011

mengenali sifat & sikap


ada bermacam-macam karenah manusia di muka bumi ni..bagi yg belom pernah merasai perasaan hidup d perantauan myB sgt2 sukar nak tau..xpon spesis katak bawah tempurung yang hanya suka mnjalani hidup sendri tnpa sedar sebenrnya mereka memerlukan org lain dlm mnjalani hdup ni..

ok..we stop the falsampah there..miss dila sebenarnya nk bawa sume mgkaji sifat dan sikap manusia yg jenis 'ignore jer'

bukan hndak mengata..coz myB sifat2 ni ada dlm diri sndri tnpa disedari..hahaha

sifat manusia jenis 'ignore jer' ni ley dikenal pasti ngan mudahnya....let's have the test...

miss dila nak tya ..pernah x dalam seumur hidup ni korg bkenalan ngan smeone yang suka meluahkan perasaan o prob diorg kat korg?? mesti pernah kan...

dia punyalah beria citer prob kat korang n smbil2 tu mintak pndapat korang..sbg kwan n selaku ahli kaunselor tak bertauliah korg pon ngan bersungguh hati mmberi nasihat..but then what u get?? they ignore it!



time2 korang bagik nasihat tu diorang wat muka selamba cekodok n wat2 xdengar ngan apa yg korg try tuk smpaikan..huh..menyirap seh!

jgn tanya pendapat orang kalau korang rasa xnk dengar sikit pon pendapat tu..nak ikot o xnak ikot nasihat c kawan xkesa..but buat muka macam tu time2 orang tgh bagik pendapat ngan ikhlas mmg sesuai dgelar 'kekurangan ajaran'

yes..amat menyirap ngan orang mcm ni..just when pndapat kita bercanggah ngan apa yg diingini then dia pon wat muka n gaya seolah berkata,

"aku tak perlu dengar pendapat kau pon..."

"pendapat kau bukannya bole pakai pon..."

for those yg rasa diri tu xsuka dinasihati, ditegur o dikritik..jgan sesekali mintak pndapat org lain tuk perbetulkan diri kamu...kalau dah rsa xsuka kenapa buang2 air liur tanya??

tepuk dada tanya hati...

Tuesday, November 29, 2011

Salam Maal Hijrah 1433H


salam maal hijrah untuk semua umat Islam seluruh dunia..hmmm..agak terlambat miss dila wish..but better late than never..btul x??

hokey..sempena tahun baru msti ada smpan azam baru..apa azam tahun ni??

nak kawin awal??
nak jadik pekerja cemerlang??

apa?? apa?? apa azam kita??

membentuk azam atau cita2 xsusah..just tetapkan keinginan e2 jer..nk mencapai azam tu sebenarnya yg xmudah spt dsgka coz smetimes ia memerlukan pengorbanan n smetimes ia meminta airmata..hehe..dont be sad coz Allah SWT will always be at ourside..insyaAllah..selagi azam yg dtanam xbertentangan dgn agama Islam...

paling penting sbenarnya, bagaimana azam itu mnjadikan kita manusia yg lebih baik dr tahun sebelumnya..jgn hya menganggap bilamana azam tahun lps xtercapai jadik kita xdpt apa2?? hurm..cuba renungkan kmbali...adakah kita berusaha ke arah mncapai objektif kita?? ada?? xda?? then adakah usaha itu kita iringi dgn doa?? xda?? ada?? jgn hanya nk tawakal jer...

apa2 pon selamat melakukan penghijrahan ke atas diri masing2...berdoalah semoga Allah SWT permidahkan setiap langkah kita..jgn sia2kn nikmat iman dan Islam yg kita ada...jgn jual akhirat untuk dunia tp jual dunia untuk akhirat kita...

salam hormat..salam maal hijrah dr miss dila n keluarga

Wednesday, November 23, 2011

delete all

jemari yang pantas menaip bait2 pengalaman
menjadi keharusan agar ia mnjadi memori indah
begitukah?

sayang ia jauh berbeza dari sangkaan
jelas, harus didelete semuanya
xperlu undo kan
klik recycle bin
emptykan setiapnya

jangan..jangan klik restore
kerana ia hanya melukai
jangan terus mencri dalam google
nanti hati akan kecewa

stop being stalker
delete all the memories
that's u gonna do with ur life
even he not with u
but always remember
there always Allah SWT
to be ur guide...insyaAllah


gosh..i miss all those memories..benci2!

Monday, November 21, 2011

Kena tenangkan hati

video

mendengar zikir ketika hati penuh kemarahan..agar ia menjadi sejuk seperti ais

mendengar zikir ketika hati penuh rasa kemeluatan...agar terhindar dari sakit hati

mendengar zikir ini untuk tenangkan hati

biar terhapus segala penyakit hati yang menyerang

hish..miss dila xhabis2 dgn kemarahan...kemeluatan...dr dulu smpi skang..nk wat cmna klu asik terserempak ngan org sebegini..btul x??

Sang Garuda tewas lagi

wah2 kecoh g2 d laman2 sosial tentang bola..sana bola sini bola..sume ckp psl bola..hehe...ye la ni emas paling bermakna dlm sukan SEA..dan paling menonjol antara semua...rsa2nya sume rakyat Malaysia mbik port psl bola jer dan mengabaikan sukan2 lain..hahaha..

Sang Garuda muda tewas dlm perlawanan semalam..walaucmna pon..gawang Malaysia terlebih dulu bergegar ketika gol dr Indonesia membolosi...n Harimau Muda sempat menyamakan kedudukan 1-1 sehingga masa tamat...masa tembahan diberi tapi dek kerana semangat yg membara dr kedua-dua pihak..kedudukan masih tetap sama 1-1 sehingga masa tembahan tamat...

pergh..berpeluh ketiak mempertahankan gawang masing2 drp dibolosi..dan masa2 kecederaan diberi..kli ni Malaysia meletakkan kepercayaan penuh kpd goal keeper kesayangan semua..spa lagiik klu bukan incik Khairul Fahmi..sgla kontroversi berkaitan mamat tu segera diketepikan..yang penting kita menang..come on Fahmi..Malaysia boleh..kamu mesti boleh...

n finally...kapten Harimau Muda Badrol Baktiar mengakhiri debaran setiap umat manusia yg berada di stadium n d rumah apabila bola yg ditendang xsempat diselamatkan oleh goal keeper Indonesia....Malaysia menang penalti 4-3

kekecewaan jelas tergambar di mata pemain Indonesia dan rakyatnya..tangisan mengiringi krna sejak 1991 negara mereka masih belum dapat meraih pingat emas dlm acara bola sepak...tapi..apa2 pon miss dila nk ucapkan tahniah jugak coz diorg main dgn baik..bersunguh2 dan penuh semangat..bukan mcm sesetengah negara u-know-what yg asik nk wat aksi lakonan padang yang melampau demi nak kejar masuk piala dunia..tgk2 kalah jugak padan muka...

tuk skuad Harimau Muda...u r the best..thanx for the emas..bangga jap atas kejayaan kamu...

Sunday, November 20, 2011

Kilp 3GP tanda keruntuhan moral & agama

assalamualaikum n every good morning to all...greetings cam nak wat pidato plak kan..hm..da lma xwat..sja nk mggedikkan diri..hahaha

hokey..miss dila nak wat review filem sbnarnya..n filem kali ni miss dila bukan xbgik tgk..blh tgk but pls mbik iktibar sebaiknya..

klip 3GP..spa yg da tgk tntu fhm apa yg dsmpaikan ley pembikin filem ni..hm..jgn slahgunakan handfon..jgn download/upload sembarangan...jgn slhgnakan teknologi...dlm ayt bhsa mudah 'Awas: Anda Sedang Diperhatikan'

yes2..tahniah kpd pembikin filem...rsa2nya da rmai tgk kan...

tapiiii.....

ada tapiiiii tau..................

sma ada anda perasan o sja2 xperasan..filem ni adalah gmbaran sebenar tentang umat Islam pd msa sekarang...

remaja Islam yg semakin jauh dari landasan agama...berpakaian tidak senonoh dgn mendedahkan aurat mereka bebas...membuat aksi2 yg dikata seksi pdhal umpama tarian syaitan2 yg menjerit kesukaan krna anak Adam sudah jatuh dlm perangkap mereka..dan manusia2 yag mementingkan diri demi mengejar harta dunia...e2 yg terpamer..dan e2 yg miss dila tgk menerusi filem ini..bukan penyalahgunaan teknologi atau apa2 yg dkata sbg moral...

ya..orang Islam semakin jauh dr landasan Islam sebenar..bla diajak ke arah kebaikan mereka menolak dgn alasan tggu tua baru bertaubat, xmoden, ketinggalan zaman dan berbagai alasan yg sempat otak mereka fikirkan demi kepentingan diri sendrik...

Thursday, November 17, 2011

Malaysia vs Indonesia

Oh yeah..mlm 17 nov menyaksikan skali lagik Malaysia btemu Indonesia d ats pdg rumput slp plwanan Piala Suzuki setahun yg lps…

Asakan demi asakan dterima ley pasukan Harimau Muda kita dr Sang Garuda..hm…dasat..tp ngapa xda perasaan ni..adehhh

Akibat kekecewaan mnyksikan plawanan Malaysia vs Singapura dlu hati mulai curiga dgn kebolehan pemain negara sendrik…yes..sangat2 benci dgn pemainan padang Singapura..bkn pemainan tp lbh kpd lakonan..n tambah lagik mlm ni sgt2 lapar..so xley pkir apa psl bola..nk makan nasi dlu..hahaha

Minit kedua..slp dpt memboloskan satu gol ke tiang sang garuda pd minit ke-18 oleh pemain berusia 18 tahun ngan jersi no 18..yes2..sorakan kuat dr kwn sebilik n jiran sblah rumah..miss dila?? Sedang menikmati nasi goreng..kah2

Okey2..minit kedua kita tgk ngan debaran smbil2 tu wat entry bru..hahaha

Sang garuda nmpaknya mengasak n sang harimau kena bertahan..teruskan bertahan harimau muda ku..jgn mengaku kalah wlaupon jurulatih diarah kluar dr kwsan pdg…;(

But..for the info..my true blood actually come from indonesia..yes..both of miss dila parents was immigrant from indonesia..hehe..sbb tu miss dila comel..hahaha (perasan lebih!) apa2 pon miss dila tetap org malaysia..sokong malaysia…

Bagi miss dila..sori sangat2 to say this if u are indonesian..tapi indonesia mmpunyai rkyat yg kurang bersyukur n xtau berterima kasih…malaysia merupakan negara pertama yg akn mghulur bntuan ketika bencana blaku d indonesia..but apa blasan yg dterima negara ni?? Cacian..makian..sumpahan bertali arus..n ucapan2 yg nmpk sgt kurang mggunakan otak ley c penutur…tell me if I'm wrong…

Akhir tulisan…Malaysia juara dlm kump A dgn 1-0 melawan indonesia..yeah..Malaysia Boleh Bah!!!

Tuesday, November 15, 2011

Jangan sampai kena panggil 'kurang ajar'

p/s sekadar luahan rasa...

benci nak guna perkataan tu...tp bla da rsa bengang sgt dgn perangai org tu mmg akn kuar jgak pktaan yg xsopan seperti e2..n rsa2 cam nk bagik sebijik jer kat muka dia...

ngapa rsa nyampah sgt?? ngapa rsa meluat sgt?? apa yg dia da wat??

sume..sume yg dia wat sakit ati..setiap plakuan melambangkan org tu..no wonder la...xsgka dia spt e2...kulit xsma spt isi d dalamnya...

hari ni..sekian lma xgna ayt tu..gna jgak..tlepas coz of api kemarahan + api kemeluatan tercetus..spa pncetus?? dialah...

aq bukn jnis suka mrh2 sbb mengenangkan manusia sesama manusia..Islam sesma Islam...tp kamu mmg deserve dpt ayt tu

apa igt diri kamu tu spa aq nk serve2 kan?? hello..makan pakai aq tanggung sendrik..so klu nak luahkan mrh tu sbb aq xwat spt yg ko pkir..ko mmg...............ah....malah nk sebut pkataan yg x elok...

xsgka kan..ko sma jer ngan c nenek kebayan tu..asal usul keturunan korg mmg mcm tu ker?? ptut la rmai org xska...hm...

nyampah bla pkir..nyampah bla igt...ahhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!

Manis sesangat

pagi yg indah..ehem2..

lambat g keja bcoz of bas yg lambat (ye ker??)

then singgah g restoran ngan niat nk beli bubur durian + pulut yg slma ni jdik idaman n igauan..eceh..

pas kne ceramah ley big boss bru ley bukak polisterin nk makan bubur durian..yum2

masuk dlm mulut..gulp..mummyyyyy nak airrrrr...

manisnyer bubur ni..hadoii..ni nk membunuh ke apa?? miss dila xheran la klu ramai rakyat Malaysia kena kencing manis n obesiti..coz of tukang masak yg masak xberingat..

makcik..sy ni muda lagik...jgn la bunuh sy secara perlahan-lahan dgn mmbubuh gula ngan banyak..dlm setaun o dua mmg kne la..hish...

argh..pasni da serik makan bubur manis kat kedai tu lagik...

Monday, November 14, 2011

Bila hati

Bila mana hati mulai bertanya
Pada siapa harus disandarkan resah ini
Mahukah langit menerima
Ketika angin senja menghembus keengganan
Lalu mentari menyala terang memberi cahaya
Tanda rekahnya jiwa menanti jawapan

Bila hati menjerit meminta
Apakah ada yang ingin peduli
Walau puput kehidupan melancar perang
Menyalakan suara bantahan
Lantas airmata gugur menyembah bumi
Melenyapkan ketabahan yang dipertahan

Bila hati menjerit meminta
Pada cinta yang didamba
Mencari segenap ruang waktu
Detik yang ditinggal semalam
Agar kerinduan bisa ditepis jauh
Namun menjadi sia-sia
Akibat egois yang meraja

Bila hati mulai berkata
Maka dengarlah rintihnya
Meski belum sedia
Kerna ia mungkin petanda
Dari Yang Maha Esa
InsyaAllah

Sunday, November 13, 2011

Terlalu banyak

terlalu banyak yang nak dikongsi dgn dia...dlu mmg xsuka dgn dia tp skang klu tpt luahan rsa dia jer yg dicarik..hehehe

thanx a lot for that nite...really appreciate that time..terasa kurang ckit bebanan d bahu...terasa bukan seorg diri di dunia ni...

napa ya..dgn kamu, kawan, segala rhsia bukan lagik rahsia..jika malu hendak bercerita dgn org lain ttg isi hati tapi dgn kamu beza sgt2..mgkin sbb kita ada chemystry?? ngehehehehe...

chemyst la sgt..dlu slalu rsa nk ngamuk dgn kamu..xley jumpa kjp..rsa nk meletup jer..skang..lps duk satu bumbung slma bbrapa minggu..terasa begitu lma da knl dgn kamu...

terima kasih..terima kasih kerana mnjadik kawan yg sgt setia..d msa senang dan susahnya...

Sekarang mau salahkan siapa??

terkejot time tgk berita buletin utama smlam..isu ni pon jadik tajuk utama akhbar2 pgi ni...hm..meh miss dila bgik link yer...sini

citer psl sekumpulan manusia yg kena tahan ats sebab melakukan uparaca ritual tuk masuk jadik ahli kongsi gelap..hadoiii...xfaham miss dila..lagik yg hampe tu bdk2 yg nak mbik spm taun ni pon ikot serta dlm upacara tu yg kononnya ley wat diorg jdik anggota kongsi gelap...ni apa ni?? ce citer...

da xda keja agaknya bdk2 skang smpikan nk masuk grup2 yg ntah apa2 ni..spm xlepas lagik tp da beria-ia nk masuk grup kongsi gelap..

sbnarnya apa mslah diorg ni?? nk slahkan spa dlm hal ni?? mak bapa slahkan cikgu2 yg xtau mndidik kononnya..ckgu2 pulak slhkan mak bapak yg mmg xtau nk ajr anak...hm..

bgi miss dila jwpan kedua tu lagik tepat..zaman skang ni mak bapak lbh suka bagik tanggungjwab didik anak sepenuhnya kat cikgu2 kat skola ngan hrpan anak2 jadik baik la..diorg xsedar sbnrnya tanggungjawab mngajar n mndidik anak2 tu tugas diorg...

to all parents..pls jgn igt da bagik duit belanja..mkn pakai..pelajarn bagai da cukup..bdk2 zaman skang ni byk dugaan kena tempuh..dgn lambakan fesyen...dunia hiburan..n sgla mcm pkara..so sbg ibu bapa kena kawal anak2 anda spya jgn jadik mangsa kemodenan dunia kerna itu hanya akn menjauhkan ank2 dr akhirat

lgik..to all produser2 n pengarah2 filem..pls stop keluarkan filem2 bercorak keganasan yg korg anggap ley bawak kesedaran kat remaja2 skang..pernah x korg pkir bhwa bdk2 xpndang isu posistif yg korg pkirkan wujud dlm filem tu coz bdk2 ni mls nk pkir isi2 tersirat...apa yg tersurat itu yg diorg kejar...biasalah anak remaja..tahu nk makan bersuap jer..

diorg igt ngan jadik smaseng diorg ley nmpak cool mcm Aaron Aziz tu n gagal tuk cermin diri sendirik yg mmg xhebat mna pon...duit masih ditanggung mak bapak...spm xabis lagik..ada hati nk jadik samseng..poodaaaahhh

klu xnak anak2 bermasalah betulkan diri kita dulu..jgn hya tau nk mgharap org lain tuk mengubah kita tnpa pkir sbnarnya berubah tu dtg dr diri kita sndrik..    

Friday, November 11, 2011

Matsumoto Jun kat Metro Kajang??


spa kenal mamat ensem ni sila angkat kaki kanan...

keh2..spa yg xkenal mamat ni..miss dila pcya mereka2 yg kaki layan citer japan drama mmg kenal c ensem + comel ni...spa lagik klu bukan Matsumoto Jun..waahhhhh

n petang td tme rehat miss dila wit fren g metro kajang..mmg niat nk makan..hurm..n teka2 spa yg kitorg jumpa...

matsumoto jun?? biar bebenor.....xcaya2..mustahil la..xmungkin2..

eh2..slah org la..pndang skali mcm matsumoto jun..pndang kali ke 2..ceh aku tertipu rupanya...kah2

malu pd diri sendirik...hm....

p/s agk2 klu Shinee dtg Malaysia lgik miss dila g jumpa x?? hurm.....

Thursday, November 10, 2011

timeless

video

sja nk wat drama airmata dlm blog..da lma xmnjiwang kan..

so meh layan lagu by Xiah Junsu (JYJ) ft Zhang Ri In

layannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

His 1st visit

berdebaran spjg mggu..tensen pon ado ckit..psl apa?? sume psl 1st visit by sv fakulti...n then penyakit lma dtg kmbali...haiggoooo

g2 la miss dila..bla da tensen mula la nk ngamuk sna cni..sume org jdik mgsa..pas2 diam bisu..tensen weii...drp aq lepaskan mrh kat org2 xsepatutnya better aq diam jerk..xda spa sakit ati..xda spa akn terasa...

tggu kedatangan sv fakulti pon ley wat hati jdik kecut..owhh...

bla da smpi bru kurg ckit takut tu..ye la..perasaan sma mcm psm dlu..takot tp kena berani hadapi..xkan askar pon takot kan..ngehehe..xda kena mengena pon...

syukur alhamdulillah sglanya berjalan lancar n alhamdulillah keja dkurangkan..hehehe..kurang ckit penderitaan batin ku..kah2

apa2 pon thanx encik for the advice (bajet dia bca la blog aku ni..cis!)

n thanx to kakak yg membantu back up td..keh2

abis suda 1st visit..tggu the 2nd plak..

Wednesday, November 9, 2011

Rasa penyisishan

rsa penyisihan itu siapakah yang mampu lupa??
setiap bab dlm kesengsaraan bagai pita yg tersimpan dalam takungan memori
meski perit
walau pahit
ia tetap subur dalam diri

bukankah kita ini hanya hamba
yang terkadang lalai menjalani perintahNya
yang selalu lupa pada arahanNya
sehingga nanar dalam kesuraman senja


sedetik yang diberi
bagai racun berbisa
membunuh setiap saraf kehidupan
menggugur rasa kasihan
menambah bait kemarahan

masa itu sudah berlalu
pergi bersama angin detik
tapi masih jua
rasa itu tertinggal sebagai ucapan tanda persahabatan

Tuesday, November 8, 2011

Leave for messnite

malam messnite o makan malam rejimental..da lama tunggu saat ni since junior lagik..but bla da smpi msa..isk2..xdpt pergi..huwaarrrgghhh!!!!!!!!!!!!!

sedey..sob2...tp nk wat cmna..miss dila mmg xdpt pegi coz of the halangan2 yg menyebalkan...

for those who attend especially my skoud2..congratulations buddy..slma ni kita tggu msa ni kan...tp syg..dgr2 kabar mmg rmai xdpt attend malam tu...

xdpt mkn kat hotel..xdpt jumpa sultan..xdpt pakai baju meskid..xdpt jumpa kwn2..huwaarrrgghhh!!!!

Protect The Boss


lagik review psl korean drama..kli ni Protect The Boss...

rsa2nya da ramai yg tgk citer ni kan coz rating drama ni mmg tggi la..sbb citer pon ley tahan lawak gak la...

watak2 terpenting drama 
Choi Kang Hee sbg No Eun Seol
Ji Sung sbg Cha Ji Heon
Hero Jaejong sbg Cha Moo Won
Wang Ji Hye sbg Seo Na Yoon

sinopsis
citer ni psl Eun Seol yg mmg ssh nk dapat keja coz of kesah msa skola dia yg agak kelam kelibut..dari satu tpt ke tpt lain..dpt jer tp xbertahan lma..finally dia dpt keja sbg setiausaha kat seorg yg ensem iaitu incik Cha Ji Heon
Ji Heon ni adalah seorg yg pndai tp dia xley bdiri atas pentas n berada d khalayak ramai coz of his penyakit..so sbg s/u yg baik Eun Seol mmbntunya...

mcm mna kesah sterusnya..tu pon korg kna tgk sndrik la yer...smpi jmpa lgik dreview akn dtg..

Monday, November 7, 2011

City Hunter

helllloooo everybody..ngehehe..kebisingan d pagi hari..o yeah..

da lma miss dila xwat review tuk drama2 korean kn...bukan da xlyan..layan...cuma almalaslah nk wat review..keh2...

so now we back for the review...kita mulakan ngan citer City Hunter


mcm penah tgk mamat tu kan..spa ek?? hehe..penggemar korean drama msti igt..dia ni pegang watak sbg Goo Jun Pyo dlm citer Boys Over Flower yg melatoppp tip top tu...kli ni dlm citer City Hunter dia pegang watak sbg Lee Yoon Sung / John Lee / Poo Chai...tiga nma tp watak yg sma..hurm..

lagik watak2 yg terlibat memeriahkan drama
Park Min Young sbg Kim Na Na (heroin yg comel)
Lee Joon Hyuk sbg Kim Young Joo (second hero yg xkalah hensemnya)
n lagik watak2 yg malas miss dila nk attachkan d cni..korg crik la dlm khazanah pakcik google yer...

for the sinopsis

Lee Yoon Sung adalah seorang graduan IT yg bekerja di Blue House, Korea. sebenarnya dia ni hadir dlm misi utk membalas dendam di ats kematian ayahnya n skoud2 ayh dia. org2 yg ingin ditumpaskan adalah lima org politik yg sgt brekuasa di negara tersebut.
tanpa sedar dia sbnrnya tlh mncipta kelahiran City Hunter..

nak tau kisah lanjut korg kena tgk sndrik la yer...download pon boleh..ngehehe

Friday, November 4, 2011

Salam AIdilAdha utk semua


salam aidiladha utk semua yg sudi berkunjung ke cni dan sedia meminjamkan masa membaca entry2 merepek miss dila..


aidiladha kembali lagik..syukurlah kita masih bernafas utk meraihkannya...



sejenak cuba kita renung kembali...sejarah awal sebuah pengorbanan..seorang hamba kepada Tuhannya..seorang anak kepada ayahnya...

mari sama2 kita fikirkan...

apakah pengorbanan yg kita lakukan demi agama, masyarakat dan diri kita??

Wednesday, November 2, 2011

kerna ketidakseimbangan hormon

psstt..pssstt..entry ni xsesuai dbca tuk lelaki..so plsss...dont read..ngehehe

alkisah ketidakseimbangan hormon yg blaku nfsu amarah tu cepat jer naik..smakin naik setiap ari..aduhhh..kdg tuk perkara kecik pon ley naik angin..napa ni??

kerna ketidakseimbangan hormon lekas kecik ati even tuk perkara2 yg xda kaitan..lagik..selalu terpikir org tu..spa?? hm..c nenek kebayan tu la..asl igt jer rsa skit ati tu bertambah-tmbah..rsa menyampah tu membuak-buak wlaupon xtgk muka dia..bygkan muka dia jer mmg rsa meluat yg amat..smpai bgitu skali perasaan benci ni bertakung?? ya..hasil drp pengkhianatan dan kepura-puraan yg diberi sbg hdiah persahabatan..thank you so much for that...

n now..even xduduk dkt..even xdgr suara..byg dia tu seakan mengekor...lagik menambah marah..asal terbayang jer muka dia..xkira dlm bas..tme nk makan..tme nk lintas jln..msti nk jerit marah..nk halau dia pergi jauh...org da benci..org da xsuka..jgn nk terhegeh-hegeh kat cni..nyampah betul...

e2 hasil drp ketidakseimbangan hormon yg berlaku..

oh Tuhan bagaimana hendak ditepis setiap rsa marah ini??
bagaimana hendak disingkir perasaan benci ini?
kerna setiap langkah aku ingin menyayangi
aku ingin mengasihi
walau siapa pun dia
walau apa pun ia

~monolog berakhir~

Dengar-Dengar..dengar je la

Dengar-dengar ada yg meminta kerajaan meluluskan perkahwinan sama jantina..gulp..MasyaAllah..Astagfirullahalazim..ni manusia jenis apa ni??

xmo tulis lebih2 kang timbul fitnah plak..but jika betul mmg menimbulkan amarah yer..nsb baek gak krjaan kita ni stil ley bpikir ngan waras n sedar yg Malaysia ni adalah sebuah negara Islam

mcm2...miss dila xtau la apa nk jadik ngan mereka2 ini..nk kata xda agama diorg percaya adanya Tuhan..kta xda iman tetap berpegang pd kepercayaan..cuma e2 la..xda kesedaran n pelaksanaan agama dlm diri

jdi..apa yg ptut kita lakukan pd mereka2 ini??

Monday, October 31, 2011

Siapa kita nak menilai

manusia sememangnya suka mengetahui perihal org lain..kata halusnya menjaga tepi kain orang lain..tnpa sedar kain sendiri terselak..ye x??

no need to tuding jari pd org lain..miss dila sndrik ngaku miss dila mcm tu..i'm not perfect..i'm just an ordinary person that full with dosa2 mengumpat orang (suka sgt mkan daging seudara sendirik!)

but agak hangin ngan certain people who always kutuk2 org tu..ngata2 org tu..pdahal dia xla sebagus mna...apa slahanya org tu nak menunaikan haji?? pernah terdetik x dlm hati..siapa kita nak menilai haji seseorang tu mabrur o x?? diterima Allah o x?? pernah x?? xpernah kan sebab kita bz ngata org tu..btul x?? org tu da naik haji yg kita dok ngata2 ni ntah dapat o xdapat ke sna..renung2 kan lah..patut kita beri doa semoga dia mnjadik lebih baik dr sebelumnya..semoga dia sedar apa yg dilakukan terhadap org tu orang ni..bukan dgn mengirimkan seberkas kutuk dan keji kepadanya...

kita kutuk2 pon kita bukan baik sgt..setiap ari tnpa sedar kita menyakitkan hati org lain..tnpa sedar kita meninggalkan seberkas rsa benci d hati teman sendri..tanpa kita sedar..xtaulah klu ada org tu mmg sengaja wat dosa ngan org lain dgn penuh kesedarannya..hm...

n most people yg da menjulang kepala ke langit tnpa mahu menunduk memandang bumi tempat dia berdiri suka bebenor melakukan hal2 yg xsepatutnya dilakukanlah...kdg terfikir..adakah didikannya semasa di rumah serupa ini?? klu tak mengapa dia melakukan hal sedemikian?? Allahualam..

jgn menilai kebaikan seseorg melalui besar tudungnya..lncar bacaan al-Qurannya...sopan jalannya..kerana apa yg terkandung di hati xsma spt yg terpamer...

yg berhak menilai hanya Allah SWT kerana hnya Dia yang Maha Sempurna..bukan kita..insan lemah penuh cela dan dosa...

Ekspo Buku Islam

wohaaa..akhirnya..selamat jugak duit miss dila 'menabung' bagi menambahkan ilmu..ngehehe

ok..xmo citer pjg2..myB rmai da tau psl Ekspo Buku Islam yg berlangsung kat KL Sentral Aras 2 start 26 Okt 2011 until 1 Nov 2011..spa yg da pegi?? ada bli apa2 x??

miss dila sempat la jugak menjengah smlm ngan mmber..mula2 igt nk bli sebijik dua jer buku..bla da masuk ambik ko...siap kena crik mini bank nak kuarkan duit..hahaha..lawak2

nk gambar?? alahaiii...mintak maap la sume..miss dila xsempat nk menangkap sebrang gmbar coz bz sgt crik buku..pling best ari tu ada bedah buku tuk novel 'Sebarkan Cinta Mu' oleh Fatimah Syarha...best2..

miss dila da ada buku ni..da abis bca pon...komen?? best sgt coz ketengahkan bukan sja nilai2 cinta tp jugak perihal agama trutama bab2 kapel2 ni, isu poligami dan perkahwinan dlm Islam..nak tau?? buku ni mmg laris ari tu..da abis diorg tmbah..abis lagik..tambah lagik...mmg superb la..mmg xrugi bli buku ni..harga pon berpatutan..

tuk yg duk KL, Selangor n sekitar pergilah ramai2..smbil2 bli buku bole beramal dgn menderma tuk tabung amanPalestin...igt..tgn memberi itu lbh baik dr yg menerima..

Wednesday, October 26, 2011

kerna ku masih hormat



sedey bila kita anggap org tu hormat kita tp sbnrnya x..ya..myB dia igt dia suda ckup mghormati bla xmencmpuri ursan peribadi n sbgnya..tp bla mengganggu msa tidur org lain e2 kira hormat ker??

try think back..apa yg kita tlh lakukan setiap ari..jgn asik mnjadi si penjual ikan (selfish) ajer coz kita hidup kat dunia ni bukn sorg2....

what u give u get it back...

lalu kerna aku masih hormat setiap bait2 kesakitan hati dipemdam
kerna aku masih hormat bibir mengulum senyum walau terpaksa
kerna aku masih hormat kamu masih digelar sahabat


Monday, October 24, 2011

Bersabar sampai bila??


i'm not perfect...but i willing to b perfect..hurm..

kadang2 dlm hidup ni byk perkaran yg buat kita xpuas hati..walau sedayanya kita cuba utk menepis, memujuk hati agar menerima dengan redha tapi tetap xkan lenyap perasaan e2..

mengapa xboley jadik manusia yang menyenangkan pd manusia lain? pernah tya pd diri sendiri x?? jgn menganggap diri kita lebih baik dr org lain krna bla berfikiran sebegitu kerana sebenarnya kita jauh lbh teruk dr org tu..

kol mak pagi2..meluahkan segala yg terbuku d hati smbil2 mngetahui perkembangan org2 sna...n mak kata, "bersabar..."

bersabar..hm..mudah dilafaz tp sukar dilaksana..bukan xmahu bersabar tapi harus sampai bila?

org e2 bukannya fhm bhsa pon..xfaham atau saja2 xmahu fhm...ntahla manusia mmbesar dengan persekitaran dan didikan yg berbeza...

mungkin sedari kecik dia diasuh sebegitu..menjadik manusia yg xperlu berfikir tentang hak orang lain asalkan dia dapat apa yg dia mahu...bukan sekali dua mengenali org sebegini..byk kali..d masa lalu..masa sekarang..dan mungkin juga di masa akan datang..n jalan termudah..BERSABAR

bersabar tiada hadnya...jgn pernah melihat atau berfikir sabar e2 mempunyai had..jika sabar itu ada had, Rasulullah SAW tentu bersetuju ketika Jibril AS menawarkan mahu melempar bukit ke atas penduduk Taif yang menghina dan mencederakan Rasulullah SAW...

ada yg memberi cadangan agar di'sound' ajer..tapi cdangan ditolak..kenapa?? kerana masih memikirkan org itu ada akal n usianya pon sudah menunjukkan kematangan..biarlah dia berfikir sendri..pendekatan yang mudah bukan?? jika dia xsedar juga?? berdoalah semoga dia sedar...Allah SWT Maha Mengetahui segalanya...apa yang diberiNya pasti ada hikmah..insyaAllah..

Thursday, October 20, 2011

kesopanan dan kesusilaan

nsihat kpd semua org tmasuk diri sendirik...ikutlah resmi padi..makin berisi makin tunduk..jgn spt lalang yang meninggi memandang langit..

alkesah semalam..kejadian yg blaku sgt2 menyakitkan hati...

2 org pljar univ..yg dah tntu univ berbeza ngan miss dila..pompuan lak tu..menunjukkan sikap xsopan yer..apa dia hingat dia blaja kat univ terkenal ley la berlagak cam2?? 

hellooo...univ terbaek..ko lom tentu yg terbaek...

jln punya main besar tp nk gak lalu depan miss dila n kawan yg da terang lagikan bersuluh xsesuai tuk kamu lalui..jalan xguna hotak ke??

ni la masalah budak2 univ sekarang yer..semakin diorg pndai semakin menyombong pulak..

so as the conclusion..beware with ur sikap tu yer..especially ladies..

Wednesday, October 19, 2011

Takkan djumpa d semenanjung Malaysia

haha..kenal x buah apa ni?? 

mai cni miss dila nk kenalkan..ni la buah tarap..buah yg xkan dtemui kat semenanjung Malaysia melainkan Sabah..siyes..xcaya gak?? try r tya org2 semenanjung..spa yg tau buah tarap..mesti sume jawab xtau...heee

rsa buah ni?? hm..klu da masak tu sedap la..manis..xley dgambarkan ngan kata2..kena try test gak bru tau rsa dia cmna...

klu org sabah xtau nma buah ni bukan org sabah asli la tu..btull..miss dila xtipu..buah ni mmg femes la kat sabah...jdik klu ada rakan2 nk datang sabah tu jgn lupa rsa buah ni tau...tp kena tgk musim jugak...hehehee


Tuesday, October 18, 2011

Mungkin bukan yang sebenar

selagik bernama manusia..perasaan marah..benci..sakit ati..kecik ati..n lots of the negative feelings psti ada..sekuat mna pun mnusia e2 dia psti pernah marah..dia psti pernah sakit ati dan dia pernah kecik ati...

bgi miss dila byk kali pkra ni blaku..trutama d waktu2 genting yer...sgt2 cepat kecik ati n mudah nak naik angin...betul..spa2 yg kenal miss dila mmg da tau perangai yg satu ni..but as usual selagik boleh dtahan marah tu selagik tu la akan ditahan n xdkeluarkan..cuma muncung tu akan memanjang mcm muncung belatuk..hahaha

miss dila bkn hipokrit (bak kata org tu la)..x..cuma teringin mnjadik manusia yg baik..yg dpt menahan nafsu marahnya demi mncapai kebahagiaan...

spa yg kenal miss dila msti da fhm sgt perangai yg satu ni...n sbab perangai yg xberapa nak baik ni la miss dila selalu gagal dlm sesuatu perhubungan (mksudnya ngan kwn2 yer..jgn fikir bukan2)...

tp alhamdulillah..Allah SWT kurniakan hati yg pemaaf ni..ya..miss dila mudah memaafkan n melupakan kesalahan seseorg as long as he/she not betray me...sgt2 xsuka pengkhianat..penikam dari belakng...

klu wat muka cute mcm incik kuceng ni sume org pon akn maafkan..ye x??

Wednesday, October 12, 2011

the truth

the truth is not always popular but it is always right...

the never ending of our story is full with dugaan n cabaran..dr dlm n dr luar..cbaran luar mgkin kita boleh tepis tp klu yg dtang dr dalam diri sendiri cmna??

myB kita cuba..kita try tuk mnjdi sebaik mungkin tp as always kita bkn sempurna..kita xlari dri perasaan benci, marah, sakit hati n all sort of negative feelings..betul x??

kadang kita nk mnjadik sebaik mungkin dgn mengatakan kebenaran..mengeluarkan rsa xpuas hati kita terhadap satu2 perkara..but when ia melibatkan perasaan org lain..no choice..better shut our mouth off..

lalu akhirnya spa yg terseksa??

hurm...learn..learn from our surrounding...

jika kita xmau org sakitkan hati kita..so jgnlah sakitkan hati org lain
jika kita xmau org rsa xpuas hati kita...so jgnlah wat perangai yg menyakitkan hati org lain tu...

jangan..jangan..n jangan...

Monday, October 10, 2011

jalan2 meninjau ke blog2 kengkawan..n miss dila jumpa nie

himpun

Himpunan Sejuta Umat Islam untuk membincangkan perihal akidah umat Islam..

so tanpa banyak pikir miss dila nk uwar2kan kpd sume org spya dtg beramai-ramai ke sini yer...
klu korg ley luangkan msa g konsert jom heboh npa perhimpunan ni korg xley pegi kan...klu korg ley susah payah tuk perhimpunan bersih tu..napa yg ni xnak pulak?? so think...pikir2 kn..


himpun

maklumat lanjut ley klik website HIMPUN


Layakkah aku?

Usai solat soalan ini menerpa mengetuk dinding hati...layakkah aku?


layakkah aku untuk meminta
sedangkan apa yang diinginiNya belum dapat aku penuhi

layakkah aku untuk berjalan dengan sombong dan bongkak di bumi Nya?
walhal tiada satu pun dalam kehidupan ini mampu aku miliki
meski sehela nafas dingin ini dipinjamkan olehNya

layakkah aku untuk memberi senyuman gembira
sedangkan aku belum mampu menangis keranaNya

layakkah aku untuk menerima kasih dan cinta daripadaNya 
ketika cinta dan kasih tidak aku berikan kepada Dia?

aku tidak layak
menerima setiap pinjaman ini 
menerima kasih dan cinta ini
kerana aku hanya hambaNya yang hina
tanpa redha dariNya

Wednesday, October 5, 2011

Siapa kita nak menyombong??


dlm hidup ni kita msti jumpa pelbgai ragam manusia kn..ada yg macam e2..ada yg macam ini..paling xsuka adalah mereka yg sombong + bongkak..ckap nk melangit jer..xnak kalah ngan orang lain..padahnya xda spa nk kawan..padan muka :ketawa:

miss dila xkata sesapa yer..just reminder tuk kita2 jer..

sebagai hamba yg penuh dgn kekurangan ni kita mstilah bpijak di bumi yg nyata..kenapa nk sombong??

klu kmu rsa kamu cntik...ada org lagik cantik...
klu kmu rsa kamu bijak...ada org lagik bijak dr kamu...
klu kamu rsa kamu kaya...ada org lagik kaya dr kamu...
so, mna sebabnya kamu nk sombong??

igtlah...
Allah SWT itu Maha Bijaksana
Allah SWT itu Maha Kaya
Allah SWT sja yg berhak untuk sombong kerana hnya Dia yang Maha Sempurna tiada cacat celanya...

jdi xmo sombong2..
buangkan perasaan tu jauh2..
selalu la pndang ke bawah bla da berada d ats..supaya bla jtuh nnti xrsa sakitnya...

akhir kalam..pesanan ringkas dr miss dila..:dsadsad:

Monday, October 3, 2011

kasut yg xkan dipakai

entry kasut lagik..hahaha..jgn marah ek..tme2 camni miss dila xtau nk wat entry apa..nk menjiwangkan diri?? hish, da lma xwat keja tu..da pencen..g pon perasaan e2 hruslah dibuang jaoh2 kan..hehe

k la..sblm ni miss dila ada wat entry psl kasut pelik lagik unik kan?? tp sekurangnya bnda tu ada gak pemakainya..yg ni miss dila xtau sma ada korg sanggup x pakai pergi shopping mall...jom terjah...


kasut1 Koleksi Kasut yang Tak Sanggup Dipakai
hya disediakan tumit sja..ni kes nk kurangkan bajet wat kasut la ni..ala korg kena faham..kita kena berjimat cermat ckit..hehe


kasut3 Koleksi Kasut yang Tak Sanggup Dipakai

oh my gucci..ni spesis apa lak?? cayalah pd spa yg pakai bnda ni kalu xjatuh..kne seimbangkan bdn yer..sesuai tuk sesiapa yg mmpunyai ketinggian ideal..hehe


kasut4 Koleksi Kasut yang Tak Sanggup Dipakai

erk?? kasut sesuai tuk kaki2 yg lawa jer..klu rsa kaki tu xlawa jgn pakai...dinasihatkan agar mencuci kaki sblm n slp memakai krna dkuatiri kaki djangkiti penyakit yer :fikir:


kasut5 Koleksi Kasut yang Tak Sanggup Dipakai

masukkan kaki ke dlm kaki?? siap ada bulu kaki lak tu...hahaha..geli2...xfham apa yg pereka ni tgh pikir time wat kasut..hahaha :ketawa:



kasut6 Koleksi Kasut yang Tak Sanggup Dipakai

pergh..ganas tu...kalau pakai ni cnfirm xda spa brani lawan la...xcya?? try la..ada bran??hehehe
sesuai tuk pompuan yg selalu kena buli..pakai ni djamin selamat :korek2:


kasut7 Koleksi Kasut yang Tak Sanggup Dipakai

sangat2 sesuai untuk mereka yg kurang inci macam miss dila :dsadas:
takot bla pakai jer xsmpai lima langkah da jatuh tergolek dalam longkang...hehehe


kasut8 Koleksi Kasut yang Tak Sanggup Dipakai
kaki kambem?? oh, tetiba teringat kesah aku n cinta kambeng...hehe
jgn main2..tgk tumit tu..siap ada pistol sbg langkah berjga-jga yer..al maklumlah skang ni ramai peragut...xplu susah nk kejar2..just bukak kasut n tembak..hahaha :ketawa:


kasut11 Koleksi Kasut yang Tak Sanggup Dipakai

"mak...tikuussss!!!!"
spa yg pakai ni akan menyebabkan rmai kaum pompuan laen lari lintang pukang..nyorok bawah meja n duk atas meja yer...ada gak org wat bnda ni..xfhm sunggoh :malu2:


kasut13 Koleksi Kasut yang Tak Sanggup Dipakai

ni plak kaki unta...unta padang pasir pon xpakai kasut la...:fuh:

p/s percayalah ni sume benar belaka..hehehe

 

Saat bulan & bintang tersenyum Copyright © 2010 Designed by RindaAuthor MissDielaSunan :)