Tuesday, October 26, 2010

Entry khas utk mu teman ku

entry khas tuk sorg kwn miss dila...drp miss dila bls komen2 anda d entry sblm ni lbh bek miss dila wat satu entry khas tuk kmu..bangga x?? well, miss dila kn kwn yg baik (PERASAN!!!!)

ok..bkenaan ngan mnsia yg cuba mngenakan kmu..try nk mnjahanamkan hdup kmu o sengaja nk mngkucar kacirkan hari2 mu (maaf, ayat sengaja dikasarkan yer)..miss dila hrp dia dpt mginsafkan diri wlau siapa pun dia (mood : insaf jap...;))

then tuk kmu...miss dila xkn tya siapa mnsia itu coz rsanya ia d luar dr urusan miss dila kn...tp satu yg miss dila nk tya..napa kmu nk terasa ngan perbuatan dia?? igt pepatah ni (pepatah lgik!) siapa makan cili dia terasa pedasnyer...jgn membaca pepatah melalui isi tersuratnyer...try to understand isi tersiratnya lak

mcm ni yer...kmu xbersalah n xmelakukan apa2 kesalahan (pd fikiran kmu la) jdi napa nk mbik ati ngan org tu?? or adakah kmu mmg bersalah dlm hal Malam KontroVersi tu?? try to think 'bout it again

mgkin kmu xmelakukan keslpan (sekali lgik...pd fikiran kmu la) tp d sudut pndangan org tu kmu bersalah...so bgaimana skang?? kmu o dia yg bersalah?? kmu yg tersilap langkah or dia yg salah menduga?? (lagik sekali miss dila mnta kmu fikir)

d cni miss dila nk kongsi satu cerita ngan kmu ttg Saidina Abu Bakar As-Siddiq RA...mri sume bca kisahnyer (miss dila igt nk post kn kat dlm blog 'Little Word From Dielasunan '...tp xpa la..ni khas tuk kmu ya)

Di suatu hari, semasa Rasulullah SAW dan para sahabat sedang duduk berbincang soal agama di masjid datang seorang lelaki yang terus menuju ke arah Saidina Abu Bakar As-Siddiq.
lelaki itu melemparkan kata-kata kesat kepada Saidina Abu Bakar namun tidak dibalas sedikit pun oleh beliau.
melihat reaksi Saidina Abu Bakar, lelaki itu semakin galak menuduh dan marah2 ke arahnya sehingga Saidina Abu Bakar berdiri dengan niat ingin  membalas kata-kata lelaki itu. ketika itulah juga Rasulullah bangun dan menjauhkan diri dr Saidina Abu Bakar.
Saidina Abu Bakar bertanya tentang tindakan Rasulullah SAW dan bginda menjawab,
"Semasa lelaki itu mencerca kamu dan kamu tidak membalasnya, malaikat ada di samping kamu dan mengutuk lelaki tersebut. Tetapi apabila kmu bangun dengan niat ingin membalas perbuatan lelaki itu malaikat lari dan syaitan berdiri di sekeliling mu"

jd drp cerita ini miss dila hrp kmu fhm bhwa sabar itu indah...marah itu apabila ditelan akan terasa manisnya...dan jangan bersedih kerana Allah SWT memilih mu untuk diuji dan ini tndanya Allah SWT melihat mu teman ku

diam itu lebih baik dr membalas perbuatan dgn kemarahan...muhasabah diri lah..mgkin dia tidak bersalah dlm hal ini n mgkin juga kmu yg terlalu emosional sehingga tidak dpt berfikir dgn waras...atau mgkin ada perkara yg tdk diketahuinya ttg kmu sehingga timbul prasangka buruk ttg mu...kita xtau..kita xsempurna..Maha Suci Allah Tuhan yang menjadikan dan mematikan setiap makhluk yang bernyawa

akhir pesan dr miss dila...yg baik itu dtgnya dr Allah SWT dan yg buruk itu dr diri kita juga...

5 Comments:

  1. cahaya_cerdas_pemberianku said...
    thanks alot...aq tau sape...emm..xpelah..just nak kongsi...xpelah.....dah xperlu balas kat post....jika tak suke..it's ok...aq terima....sahabat mendengar masalah....tapi aq terima dengan baik....thanks alot...
    cahaya_cerdas_pemberianku said...
    lupa plak...InsyaAllah..aq xkan sebegitu mudah untuk melenting tapi hanya untuk berkongsi something dengan sahabat aq sendiri....org itu biarlah..xnak jadikan org itu sebagai medium kita bertengkar..xde gunanya.....terima kasih atas perkongsian ilmu dan peringatan Saidina Abu Bakar r.a...dan keistimewaan post ini..aq amik sebagai postive dan jadi peringatan untuk something new....terima kasih..stop d sini...
    miss dila said...
    yer..ptutnya begitu la...memberi itu lbh baik dr menerima kn..knsep ni bkn sja tuk pmberian brg tp juga perasaan ikhlas n niat kita..nawaitu tu pntg tp nawaitu xmghalalkan cara kita..
    owh..miss dila xda perasaan nk mrh2 o btengkar yer....xda sekuman pon perasaan tu jgn slh anggap dr post ni..sja wat istimewa coz mls nk bls kat komen pjg2 so wat satu entry trus lgik bgus kn..
    n org tu wlau spa pun dia..xda lgsg kaitan ngan miss dila n sejak bila lak kita gduh ni?? aduh..jgn slh anggap lor...ker aq yg tersilap tafsir?? sudah....
    cahaya_cerdas_pemberianku said...
    hahaa...
    it's ok..biaselah salah faham..apap2 pun jom fikir positif...
    miss dila said...
    +ve thinking tu pntg n tggalkan prasangka buruk..
    igtlah walau apa pun yg blaku Allah SWT sntiasa ada d sisi kita

Post a Comment



 

Saat bulan & bintang tersenyum Copyright © 2010 Designed by RindaAuthor MissDielaSunan :)