Friday, July 23, 2010

Pertandingan Menulis Cerita Berilhamkan Lagu

Ni ada 1 brita mnrik tuk c penulis muda yg ska berangan tme2 dgr lgu mcm miss dila..ekhehe
drp korg berangan tnpa dpt hsil bek kita join ptndingan d bwh ni..Pertandingan Menulis Cerita Berilhamkan Lagu yg dianjurkan ley tn pya blog spt yg dnyatakan kat banner tu

  

klu ptndingan xda syarat xsah la kn...k d cni miss dila smpat copy n paste syarat2 pnyertaan..jom scroll ke bwh

Syarat-syarat

1. Letak banner di atas dalam entry penyertaan anda. Pautkan bannertersebut kepada entry pengumuman pertandingan ini.

2. Anda perlu menulis sebuah cerita berilhamkan lirik lagu pilihan anda sendiri. Letak lagu beserta liriknya di bahagian akhir cerita. Letak juga sekurang-kurangnya satu gambar yang bersesuaian sebagai hiasan. Boleh lihat contoh entry seumpamanya di sini (click gambar):
 

Untuk cara-cara meletak lagu boleh rujuk di sini:

a) PASANG LAGU

b) PILIHAN WARNA

3. Pertandingan ini bermula pada 1 Ogos 2010 dan akan berakhir pada 31 Ogos 2010. Letak link penyertaan anda pada komen entry ini. Hanya 1 penyertaan sahaja dibenarkan bagi setiap peserta.

4. Cerita anda akan dinilai berdasarkan:

♥ Garapan cerita yang menarik.

♥ Penggunaan Bahasa Melayu yang betul, contoh:

a. Ejaanaku bukan aq, saja bukan sajer.

b. Singkatan ejaan tidak dibenarkan, contoh : dgn, nnt, thn, spt, dsb.

c. Singkatan perkataan boleh digunakan, contoh : hendak - nak, tidak - tak, emak - mak.

d. Penggunaan perkataan bahasa lain dicondongkan, contoh : link,bannerentrytop upclickblogger.

♥ Cerita yang mempunyai unsur nilai-nilai murni akan diutamakan.

5. Anda boleh mengubahsuai cerita anda sepanjang pertandingan berlangsung. Ubahsuai yang dibenarkan ialah pembetulan ejaan, susunan struktur ayat, penambahan atau pengurangan isi cerita dan juga menukar jalan cerita. Anda juga boleh menukar lirik lagu yang lain sekiranya anda fikir lirik yang anda gunakan pada awalnya itu tidak sesuai. Pengadilan hanya akan dibuat selepas tarikh tutup.

6. Penyertaan akan diadili oleh 2 orang juri professional. Keputusan adalah muktamad dan akan diumumkan pada 21 SEPTEMBER 2010 sempena hari ulangtahun kelahiran tuan blog ini iaitu Ezany-kun.

7. Objektif pertandingan ini ialah:
♥ Mengeratkan silaturrahim antara kita (blogger).
♥ Mengetengahkan bakat menulis yang ada pada kalian (para blogger).
♥ Memartabatkan bahasa Melayu sebagai lambang perpaduan.
♥ Mendisiplinkan diri dalam menulis untuk menghasilkan suatu entryyang berkualiti.

Hadiah-hadiah

1) Tempat PERTAMA
♥ Top up MAXIS/CELCOM RM50.00
♥ Sebuah buku hasil karya En Khairi
♥ Senaskhah alQur’an terjemahan

2) Tempat KEDUA
♥ Top up MAXIS/CELCOM RM30.00
♥ Sebuah buku hasil karya En Khairi
♥ Senaskhah surah yasin

3) Tempat KETIGA
♥ Top up MAXIS/CELCOM RM10.00
♥ Sebuah buku hasil karya En Khairi
♥ Senaskhah surah yasin

4) SAGUHATI
♥ Semua peserta / setiap penyertaan akan mendapat hadiah saguhati.
(oleh itu, sila beri nama dan alamat yang boleh dihubungi ke emel berikut: rh_scarlet@yahoo.com untuk penghantaran hadiah.)

cmna?? lumayan kn adiahnya...so apa tggu lagik..jom sertai rmai2...pstikan angan2 tu jdik berharga tuk korg...


 
p/s...cla klik link yg miss dila provide kat ats tuk sbrg solan cepumasperakgangsa n sbgnya...k

2 Comments:

  1. blakepaghe said...
    pakcik ingat nak ambik lagu romantika di tampoi nyanyian salih yaakob..har har har
    miss dila said...
    sy pon da xtau nk plih lgu apa...poning2

Post a Comment



 

Saat bulan & bintang tersenyum Copyright © 2010 Designed by RindaAuthor MissDielaSunan :)