Wednesday, April 25, 2012

Biarkan Jatuh Cinta (Cerpen) Bhgn 6

Si Rambut Tercacak bersama skuad PALAPESnya. Semua berpakaian putih berseluar hijau dengan aksesori tentera. Kelihatan segak walau berkulit gelap. Sejenak aku menjadi si pemerhati. Handsome juga si Rambut Tercacak ni. Tengok tu senyuman dia pun manis.

Eh, apa yang aku merepek ni? Come on, D. Wake up! Tapi mata terus memerhati. Sedang aku memerhati dengan ekor mata tiba-tiba dia berpaling dan memandang ke arah aku. Gulp…ops…alamak…!

Pantas aku menggamit KC dan Cidot meninggalkan tempat tersebut. Keduanya kelihatan kebingungan tapi aku tidak peduli. Dapat aku rasakan wajah merona merah. Malu…

* * * * *

Selesai sesi temubual ketua kampung membawa kumpulan yang aku ketuai melawat sekitar kampung. Inilah perkara yang aku sukai jika diberi kerja lapangan. Dapat berjalan menghirup udara segar kampung. Keramahan penduduk kampung membuat hati jadi gembira. Aku senyum sendiri.

“Orang kata kalau senyum sendiri tu maknanya teringat pada seseorang. Awak ingat saya ke?” bisik seseorang di telinga. Aku menjeling tajam si Rambut Tercacak. Dia tergelak.

“Ops sorry. Saya terlupa saya tak dibenarkan senyum pada awak, kan?” tuturnya lagi. Aku cerlungkan mata. Kurang asam punya Rambut Tercacak. Aku menarik muka masam.

“Jangan marah nanti kena jual. Saya juga yang susah…,” usiknya lagi. Aku tak membalas. Hanya membiar dia dengan butir bicaranya. Malas hendak melayan kerana takut semakin panjang ayat loyar buruknya nanti. Khairul Hazim tersenyum panjang.

Sejak ditakdirkan berada dalam satu kumpulan aku terpaksa menepis segala perasaan malu kerana peristiwa lalu. Yalah, jika difikirkan semula aku telah mengambil tindakan kurang matang dengan membuat serangan terhadapnya. Terlajak perahu boleh diundur…terlajak perbuatan? Menyesal pun tak guna…

Tapi orang itu asyik mengganggu ketika bertemu. Tidak kira di dalam group atau ketika aku duduk berseorangan. Ada saja cara hendak mengumpan aku berbual atau bertegang urat dengannya. Apa dia nak sebenarnya?

“Okay, jom ambil gambar ramai-ramai. Nanti boleh buat tayangan time presentation…”

Aku berhenti melangkah. Cidot menggamit mengisyaratkan agar aku berdiri di sebelahnya. Semua berkumpul dengan pelbagai aksi.

“Say three…”

Serentak senyuman diukir. Namun belum sempat kamera ditekan seseorang mencuit aku di bahu. Aku berpaling memandang dan…’klik’. Gambar itu dirakam dalam pelbagai gaya manusia. Paling haru aku dan si Rambut Tercacak menjadi bahan cerita apabila kelihatannya kami berdua sedang saling berpandangan. Ah…!


sekali lagik..bersambung...

0 Comments:

Post a Comment 

Saat bulan & bintang tersenyum Copyright © 2010 Designed by RindaAuthor MissDielaSunan :)